Standardisierte Texturmessung

Ermittlung optimierter MeBparameter zur Texturmessung von Gemilse

verfasst von
Hans Dieter Werlein, Brita M. Watkinson
Abstract

In this study, parameters were determined for measuring the texture of cooked potatoes, beans, and carrots. Comparative texture measurements on cooked potatoes were conducted using a pressure piston, a Warner-Bratzler shearing blade, and a Kramer shear press. Besides the compression measurements, the Kramer shear press was most suitable for obtaining reproducible measurements. Crosshead speeds yielding the lowest coefficients of variation for texture measurements with the Kramer shear press were 50 mm/min for potato cubes and balls, 200 mm/min for beans, and 150 mm/min for carrots.

Organisationseinheit(en)
Institut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung
Typ
Artikel
Journal
Applied rheology
Band
7
Seiten
211-218
Anzahl der Seiten
8
ISSN
1430-6395
Publikationsdatum
01.10.1997
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Werkstoffwissenschaften (insg.), Physik der kondensierten Materie
Elektronische Version(en)
https://doi.org/10.2478/arh-1997-070506 (Zugang: Offen)