Standardisierte Texturmessung
Ermittlung optimierter MeBparameter zur Texturmessung von Gemilse
- verfasst von
- Hans Dieter Werlein, Brita M. Watkinson
- Abstract
In this study, parameters were determined for measuring the texture of cooked potatoes, beans, and carrots. Comparative texture measurements on cooked potatoes were conducted using a pressure piston, a Warner-Bratzler shearing blade, and a Kramer shear press. Besides the compression measurements, the Kramer shear press was most suitable for obtaining reproducible measurements. Crosshead speeds yielding the lowest coefficients of variation for texture measurements with the Kramer shear press were 50 mm/min for potato cubes and balls, 200 mm/min for beans, and 150 mm/min for carrots.
- Organisationseinheit(en)
-
Institut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung
- Typ
- Artikel
- Journal
- Applied rheology
- Band
- 7
- Seiten
- 211-218
- Anzahl der Seiten
- 8
- ISSN
- 1430-6395
- Publikationsdatum
- 01.10.1997
- Publikationsstatus
- Veröffentlicht
- Peer-reviewed
- Ja
- ASJC Scopus Sachgebiete
- Werkstoffwissenschaften (insg.), Physik der kondensierten Materie
- Elektronische Version(en)
-
https://doi.org/10.2478/arh-1997-070506 (Zugang:
Offen)