Ernährungsfaktoren und Inflammation

verfasst von
Andreas Hahn, Isabel Behrendt
Abstract

Nutritional factors are of central importance for dental health. The uptake of necessary nutrients via food not only provides the systemic prerequisites for the formation and maintenance of teeth and the periodontal apparatus but also provides substrates for the microbial formation of the biofilm; however, the role of nutritional factors is more far-reaching. This is shown in periodontal diseases, such as gingivitis and periodontitis: the form of nutrition can strengthen or weaken the inflammation of the periodontium. Periodontitis in turn increases the risk particularly of cardiovascular diseases and intestinal dysbiosis and strengthens the long-term sequelae of nutritional deficiency. The linking factor between nutrition and diseases of the periodontium is chronic systemic inflammation.

Organisationseinheit(en)
Institut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung
Abteilung Ernährungsphysiologie und Humanernährung
Typ
Artikel
Journal
Oralprophylaxe und Kinderzahnmedizin
Band
46
Seiten
19-22
Anzahl der Seiten
4
ISSN
3005-0782
Publikationsdatum
03.2024
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Zahnmedizin (insg.)
Ziele für nachhaltige Entwicklung
SDG 3 – Gute Gesundheit und Wohlergehen
Elektronische Version(en)
https://doi.org/10.1007/s44190-024-1004-y (Zugang: Geschlossen)