Edelstahloberflächen im kontakt mit lebensmitteln -aspekte der auswahl der oberflächenvergütung und der reinigungs- und sanatisierungs-methoden nach effizienz und kostenaufwand

teil a: Alternative verfahren der oberflächenbehandlung

verfasst von
E. Schmauderer, H. D. Werlein, F. Otto
Abstract

In this article processing technologies, surface tempering and norms for high-grade steel surfaces which get in contact with food are presented. In the second part of the article the different structures of high-grade steel surfaces are shown by means of scanning electron microscope photos and roughness measurements determined with "surftests". The effects of different surface structures on the cleaning and sanatisation efficiencys surveyed in the third part by artifical contamination. In this connection the bioluminescence method was used parallel to the conventional microbiology.

Organisationseinheit(en)
Institut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung
Typ
Artikel
Journal
Deutsche Lebensmittel-Rundschau
Band
94
Seiten
329-333
Anzahl der Seiten
5
ISSN
0012-0413
Publikationsdatum
10.1998
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Lebensmittelwissenschaften, Wirtschaftsingenieurwesen und Fertigungstechnik, Recht